Tijdens de Obvion RUN 2024 zullen er ruim 1500 hardlopers en wandelaars deelnemen, variërend van recreanten tot prestatieve renners. Een van die prestatieve hardlopers is Mick Wolvekamp (19), oorspronkelijk afkomstig uit Sittard en tijdens de Obvion RUN actief op de 5 km namens het team van Harry Driessen. De jonge topsporter is ook actief voor het Nederlands team en mocht enkele weken geleden op het junioren WK atletiek uitkomen op de 3000m waar hij uitstekend presteerde met een 10e plaats. Wolvekamp is ook de huidige Nederlands kampioen (onder 20 jaar) 5000m op de baan.
Hoe was het op het WK in Peru?
“Het WK was echt fantastisch. Dat is uiteindelijk ook waar je het allemaal voor doet om op het hoogste podium mee te mogen doen. Ik heb nu een paar keer een EK mogen lopen en nu het WK is dat een zeker een hoogtepunt!”
Hoe was de sfeer en organisatie van het WK?
“Het toernooi begon doordeweeks en ook mijn wedstrijd was al doordeweeks toen was het vrij vol, maar in het weekend werd het natuurlijk echt volle bak. Daar mocht ik helaas niet lopen, omdat mijn afstand al was geweest. Als ik het vergelijk met bijvoorbeeld een toernooi dat ik in Jeruzalem liep waar niemand interesse toonde en de stadions leegs waren dan was dit zeker veel beter. Als ik in Lima over straat liep of trainde riepen veel mensen ons na en vroegen voor foto’s etc. dus dat was zeker heel leuk!”
“De organisatie rondom was aardig chaotisch. Toen we aankwamen wist het hotel waar we aankwamen niet van onze komst, dus toen hebben we heel veel moeten bellen om wél een hotel te kunnen vinden. Dat was helaas ook geen hotel dat als “teamhotel” aan het WK was verbonden. Daar waren we enigszins op voorbereid, omdat het vorige WK in Zuid-Amerika ook op bepaalde vlakken chaotisch verliep… “
Was je familie ook mee?
“M’n ouders waren inderdaad mee! Het is natuurlijk een hele dure reis en Peru ook niet helemaal veilig wat we hebben gehoord.”
Heb je alleen de 3000m gelopen en heb je lang moeten wachten tot jouw afstand op het programma stond?
“Klopt, ik heb nu alleen de 3000m gelopen. We hebben een précamp gedaan om aan de lokale omstandigheden te wennen, dus we waren er al een tijdje. Je bent op alle dagen wel druk bezig met o.a. 2x per dag een loopje, startnummers ophalen en van alles regelen. Maar het is alsnog wel veel op je hotelkamer verblijven. We kwamen aan op dinsdag en het toernooi begon pas op de maandag erna, dus we waren ruim vooraf in Lima.”
Je werd 10 in een tijd van 8.24,88, daar ben je heel tevreden mee?
“Ja zeker! Ik had in mijn hoofd om eerst een plek achterin de groep in te nemen om uit het gedrang te blijven. Dat was een goede keuze, want het tempo laag erg laag in de eerste ronde. In de tweede ronde ging de Peruaanse thuisfavoriet het tempo iets opvoeren, dus iedereen moest mee. Ik bleef bewust nog achterin, maar spaarde mijn energie om in het laatste deel alles eruit te kunnen persen. Er ontstonden grotere verschillen, maar ik kon mee met het hoogste tempo van de eerste groep en kon vechten voor iedere positie. Uiteindelijk werd ik 10e en daar ben ik heel blij mee. Na afloop was het genieten en volgde zeker een mooie ontlading!”
Was jouw WK tijd ook een PR?
“Nee, zeker niet. Dat ligt natuurlijk ook aan je locatie, klimaat en hoe de wedstrijd verloopt. Het eerste deel was heel langzaam, dus dan kom je niet tot PR’s.”
Had je jezelf vooraf een doel gesteld qua tijd of einduitslag?
“Nee, eigenlijk niet. Ik wil vooral altijd een goede wedstrijd rennen en als dat lukt ben ik hoe dan ook blij met het resultaat. Je kijkt wel een beetje naar de plek waar je geselecteerd staat en ik stond op de startlijst als 17e gekeken naar de PR’s van alle deelnemers, dus als ik dan als 10e finish ben ik er daar gewoon ontzettend blij mee. Daar kijk ik dan wel met een schuin oog naar.”
Zit er ook een tactisch element binnen een wedstrijd?
“Er zit wat dat betreft ook een tactisch element in wedstrijd, we rennen niet van kop af aan volle bak. Ik merkte tijdens de warming-up ook dat er aardig wat wind stond uit een bepaalde richting, dus daar probeer je dan ook rekening mee te houden door op de rechte stukken (wind mee) posities proberen te winnen. Net zoals je tijdens de bochten probeert aan de binnenkant te zitten, het verschil in meters tussen baan 1 en baan 2 is bijvoorbeeld al ca. 6 meter over een volle ronde. Dat kan ook wel een verschil maken in de einduitslag.”
Ren je ook andere afstanden of is de 3000m je focus?
Ik heb met mijn coach wel besproken dat ik me nog heel breed wil ontwikkelen. Je hebt jongens die zich al op specifieke afstanden richten, maar ik loop van 800 meter tot 10 km en soms nog wat langer. Ik heb nu 4 keer een EK of WK gelopen, maar altijd op een andere afstand. De 1500m, 5000m, 3000m en de cross, dus dat geeft ook wel een goed en divers beeld.
Train je daar ook specifiek voor en train je individueel?
“Het valt wel mee hoe verschillend ik moet trainen voor mijn afstanden. Als ik de 800m of minder zou lopen zou ik wel explosiever en anders moeten trainen, maar alles daarboven in hoe wij het noemen “aeroob”. Dat is natuurlijk op duurvermogen. Hoe hoger de afstand die je loopt, hoe hoger je percentage je op je aerobe vermogen rent. Bij de 1500m is dat al 70-80% aeroob. Behalve duurvermogen en explosiviteit trainen we natuurlijk ook op looptechniek etc. Kilometers draaien op een slimme manier.”
“Ik train nu sinds 1,5 jaar in Ede, bij het Valley Running Team dat is opgezet door Grete Koens, o.a. 17 jaar lang bondscoach is geweest. We proberen echt een professionele setting te creëeren, net als bijvoorbeeld op Papendal waar dit team eerst ook trainde. We zijn met 13 atleten en ik ben de jongste in de groep. We gaan ook een paar keer per jaar op trainingskamp of hoogtestage in het buitenland, dat heeft natuurlijk veel voordelen.”
Woon je ook daar in de buurt?
“Ja, ik woon zelf nu in Oosterbeek dat is vlakbij Ede. Ik woon samen met 2 andere hardlopers, al lopen die bij een ander team.”
“Was je als kind ook altijd al heel snel of had je aanleg voor hardlopen?”
“Vanaf mijn 4e heb ik altijd gevoetbald, bij verschillende clubs. Ik kom uit Sittard dus daar ben ik ook begonnen bij Almania, OVCS en Alfa Sport. Ik vond het lopen ook altijd heel leuk om met mijn vader samen gaan en in de zomer- en winterstop om mijn conditie op peil te houden. Toen ik 12/13 jaar was liep ik de stadsloop in Kerkrade en ik won direct van veel jongens die een stuk ouder waren dan ik, dus kwam een coach van Unitas naar mij toe om te vragen of dit niet ook wat voor mij zou zijn. Dat ben ik gaan doen en op een gegeven moment moest ik gaan kiezen tussen voetbal en hardlopen. Mijn droom is altijd geweest om professioneel sporter te worden en voor het lopen was mijn aanleg net wat groter dus toen heb ik daarvoor gekozen. “
Wat zijn je ambities in het hardlopen? Of andere ambities?
“Ik heb vorig jaar in Sittard mijn VWO diploma behaald, omdat ik als sporter mijn eindexamenjaar in 2 jaar mocht doen. Nu doe ik Sportkunde op Papendal, een speciale studie voor topsporters en daar ben ik toevallig de afgelopen weken pas mee begonnen. Ik vind het leuk en zit bij een aantal loopvrienden in de klas. Mooi om ook atleten die andere sporten doen te zien. Ik wilde eerst een universitaire studie doen, maar kreeg altijd te horen dat de combinatie met hardlopen op mijn niveau heel moeilijk zou worden. Ik wil op mijn 30e kunnen zeggen dat ik daar alles aan gedaan heb en mijn studie nu maakt dat wel mogelijk.”
“Ik vind het nu vooral heel mooi om al die jeugdtoernooien mee te doen en probeer dat zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen. Maar als ik een ultieme droom kan benoemen is dat zeker om op de Olympische Spelen mee te doen. Dat zou het hoogst haalbare zijn en dat gevoel lijkt me onbeschrijflijk. Dit is mijn laatste jaar bij de junioren, dus ik moet officieel naar de senioren volgend jaar. Ik train nu al samen met Olympiërs en een coach die in mijn ogen van wereldniveau is, dus ik kan veel van ze leren en mezelf steeds proberen te verbeteren.”
Bij de Obvion RUN ren je de 5 km?
“Klopt! Mijn vader (10km) en zusje (5km) doen ook mee. De Obvion RUN is ook qua hardlopen waar mijn roots liggen, in Limburg en deze (trainings)omgeving. Ik ren ook namens het team van Harry Driessen, die een van mijn sponsoren is. Dit soort kleinere wedstrijden zijn ook hoe ik zelf ben begonnen met hardlopen, dus ik vind het bijzonder dat ik op het einde van mijn seizoen hier mee kan doen. Ik vind het ook heel leuk om na mijn eigen 5 km het startschot te mogen op de 10 km waar zij meelopen.”
Heb je een doel voor jezelf bij de Obvion RUN? 1e worden of bepaalde tijd?
“Nou, ik moet dat toch nog even met mijn coach overleggen of ik volle bak mag gaan of niet. Ik hoop dat ik wel voor mijn eigen parcoursrecord mag gaan op de 5 km, dat staat op 16.03. Dat zou leuk zijn als ik dat sowieso zou kunnen lopen!”
Je hebt ook de parcoursverkenning gelopen, hoe vond je de route?
“Ik vind het zeker een leuke route! Een PR (14.21 op de baan) gaat er denk ik niet in zitten vanwege de ondergrond, hoogtemeters etc. maar het is een leuke route en een snelle tijd moet mogelijk zijn.”
Wat zijn jouw belangrijkste tips voor hardlopers om sneller te worden of grotere afstanden aan te kunnen?
“Niet te kritisch zijn naar jezelf zijn, je doet het altijd beter dan mensen die thuis op de bank zitten. Het belangrijkste is lekker lopen en op een gegeven moment krijg je de feeling dat het lekker is en het niveau dat je wil bereiken gaat lukken. Dan wordt het een lekkere verslaving en dan doe je het al heel goed.”
Naam: Mick Wolvekamp
Leeftijd: 19
Geboorteplaats: Sittard
Woonplaats: Oosterbeek
Atletiekverenigingen: Valley Running Team & Nederlands Team Junioren
Obvion RUN team: Harry Driessen Running & Walking
Website: www.mickwolvekamp.nl